SRILANKA 12. del: Tangalle

V ponedeljek po zajtrku sva se poslovila od g. JP-ja in njegove druzine ter se z avtobusom, kjer sva bila edina turista, odpeljala proti jugu. Za stiriurno voznjo sva placala slaba dva evra. Po voznji z vlakom sva to vzela kot se eno izkusnjo. Nikakor ni bila slaba. Ker smo startali iz Elle, ki je nekje nad 1000 m.n.v. so uvodni ostri in pogosti ovinki terjali svoj davek – otroci na zadnjih sedezih so glave pridno tiscali v majhne vrecke, stratesko obesene po celotni dolzini avtobusa. Upala sva, da guzve ne bo, ker je le ponedeljek, ura pa nekaj cez devet, ko je narod v sluzbah, a sva se zmotila. Sedela sicer sva, a ko smo se ustavljali in pobirali nove potnike, sva le cakala, kdaj nama bodo v narocje potisnili kakega otroka ali pa vsaj kos prtljage. Mlademu gospodicu pred nama je gospa hitro potisnila svojo vrecko in samo cakala sva, kdaj bova na vrsti midva… Ampak ocitno turistov nocejo kar takole izkoriscati. Malo cez eno popoldne smo bili ze v Tangalle. Na postaji naju je cakal oce lastnika vile na plazi, ki bo za nekaj dni najin dom, in naju potisnil v tuk-tuk. Vsaj do cetrtka ne nameravava poceti nic drugega, kot lezati na plazi v senci palm in srkati mangov, ananasov in mogoce hmeljckov sok.

Uros obicajno vztaja zgodaj in po priporocilu francozinje, ki ji “slediva” iz Elle, se je danes ze pred sesto po plazi sprehodil do pomola, kjer ribici prodajajo svoj ulov. Poslikal je dogajanje in malo pokramljal z domacini. Kar oci se jim zasvetijo in na obrazih jim zasije sirok nasmeh, ko jih pozdravis in nagovoris v njihovem jeziku. In potem hitijo odgovarjati, ti pa jih moras prekiniti, ker je to vse, kar znas povedati po njihovo. “Slovenija” je ena najbol pogostih besed, saj te vsak, ki ga ogovoris, vprasa, od kod si. Ko pohvalis Srilanko in prijaznost ljudi, pa so sploh zadovoljni in odobravajoce pokimajo. Ne moreva se pritozevati, res je lepo in res so zelo prijazni.

Ko je vstala se Anja in ko sva pospravila svoj zajtrk, sva sla pogledat na trznico. Vsako sredo in nedeljo tu prodajajo sadje, zelenjavo, posusene ribe, zacimbe, tekstil in izdelke za gospodinjstvo (lonce, noze, cajnike, plasticno posodo,…). Naslednjic prideva s svojo vrecko! Kupila sva sarong, disece palicke, predpraznik, kokos, wood apple, pasionko, cimet in poizkusila novo vrsto sadja – tu mu pravijo veralu in je podobno olivi, rahlo kiselkastega okusa. Preostanek dneva je sel po planu – pocela nisva nic…

Published On: October 5th, 2011Categories: Sri Lanka 2011Tags: , , , , , ,

Deli z ostalimi!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.